2018. március 17., szombat

Bizonyságaid örökkévaló örökségem

,,Vitéz harcos az Úr. Az Úr uralkodik mindörökkön-örökké!,, 2Móz 15,3. 8. 


Örvendezhetett-e valaha is jobban egy nép, mint Izrael a Vörös-tenger mellett?! "Éneklek az Úrnak, mert fenséges Ő, lovat lovasával tengerbe vetett."

Mi, emberek hajlamosak vagyunk arra, hogy a csodálatos szabadulásból, amit átéltünk, valamit a magunk javára írjunk. Mózes előtt az emberi szívnek ez a hajlama nem volt ismeretlen. 
Az imént átélt szabadulás olyan lenyűgöző, egyedülálló volt, hogy Izrael könnyen elbizakodottá válhatott volna. Mózes látta ezt a veszélyt, és dicsérő énekében arra irányította Izraelt, hogy minden dicsőséget Istennek adjon. "Vitéz harcos az Úr." "Kezed, Uram, ellenséget összetör." "Éneklek az Úrnak, mert fenséges Ő."

Újabb és újabb fordulatokban Istent, az Urat dicsőíti mint vitézt és győzedelmes hőst. - Ezt tette Gedeon is, amikor 300 emberével a midiániták hatalmas seregét egy éjszakai rajtaütés által szétzúzta. - így énekelt Dávid is, amikor az óriás Góliátot egy kövecskével legyőzte, így dicsérte Istent Ezékiás is, amikor egy éjszakán Sénak-hérib óriási csapata pestis áldozata lett, és Jeruzsálem megszabadult. - így adjunk mi is mindig Istennek dicsőséget, ha a bűnnel és ördöggel való harcunkban Isten szabadítását tapasztaljuk!

Mi csak porszemek vagyunk az ellenség hatalmas erejéhez képest. Egyedül Isten a vitéz hős, aki képes azt összezúzni. S ahogy Mózesnek magától értetődő volt, hogy sem ő, sem senki más nem lehet Úr és király Izraelben, hanem egyedül az Úr uralkodik mint király mindörökké, így mondjuk mi is minden áldás és Istentől ajándékozott eredmény után:

Fölöttem is csak az Úr uralkodjék most és mindörökké!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése