2018. február 26., hétfő

Bizonyságaid örökkévaló örökségem

"Mózest és Áront elűzték a Fáraó színe elől. - Akkor a Fáraó sietett hívatni Mózest és Áront... - És ezt mondta néki a Fáraó: Menj el előlem, vigyázz magadra, hogy többé az én orcámat ne lásd!"- 2Móz 10,11. 16. 28

Érdekes váltakozás a Fáraó és Mózes érintkezéseiben. Nemrég Mózest durván elkergették, majd olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet, újra hívatják, végül ismét elűzik úgy, hogy soha többé ne lássa a Fáraó arcát; Mózes pedig minden esetben ellentmondás nélkül engedelmeskedik a Fáraó akaratának.

Ha a király nem tudakozódik tőle, ő nem tolakodik, de ha újra hívják, nem játssza a sértődöttet, azonnal rendelkezésre áll.

Ugyanez az ember azonban rendíthetetlenül áll, mint a kőszikla a hullámverésben, amikor a Fáraó Isten akaratából valamit lealkudni próbál. Beleegyezne már, hogy Izrael kivonuljon, de csak a férfiak, az asszonyok és gyerekek pedig maradjanak Egyiptomban.

Vagy megengedné, hogy az egész nép elmenjen, de juhaik és állataik nélkül - ezekkel a próbálkozásokkal szemben Mózes hajthatatlan marad.
Mint az acél, olyan kemény, mikor Isten akaratának keresztülviteléről van szó:
"Velünk jönnek barmaink is, egy körömnyi sem marad el"! (10,26)

A Fáraó ismételten megpróbálja erőszakkal Mózest véleményének megváltoztatására bírni, de ő mozdíthatatlan marad. Mózes nekünk, keresztyéneknek példaképünk lehet a világhoz való viszonyunkban. Minden esetben engedékenységet kell tanúsítanunk, amikor tanácsot és segítséget kérnek tőlünk. Ezt szívesen is tesszük.

Ne legyünk érzékenykedők akkor sem, ha méltánytalanság ér bennünket! Becsületesen ellent kell azonban mondanunk, amikor az Isten által parancsolt igazi, világos, Isten és a Lélek által munkált bűnbánatból és megtérésből akarnak lealkudni valamit is.

Házunkban és egész családi életünkben mindennek e szabály szerint kell végbemennie:
 "Kerüljétek ki a romlottságot, amely e világban a bűnös vágy által uralkodik!" (2Pt 1,4) -
Mindkettő legyen meg bennünk: Mózes engedékenysége és hajthatatlansága!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése